Kell ingyen tej?

Kell ingyen tej?

Tegyük fel, hogy a szemközti kisbolt tulajdonosa felajánl neked napi 3-4 liter tejet ajándékba, a következő feltételekkel:

Kárpáti Zsuzsa
Kárpáti Zsuzsa
Hétköznapok

Sokan mondják, irigyelnek, amiért van fejős kecskénk, nem kell a boltban megvenni a drága tejet. Ettől aztán elindul a vezérhangya a fejemben. Mert tényleg jó, hogy napi három liter friss, egészséges tejhez jutunk hozzá „ingyen”, de van a dolognak egy másik, sötétebb oldala is. Egy boltos hasonlattal szemléltetem.
Tegyük fel, hogy a szemközti kisbolt tulajdonosa felajánl neked napi 3-4 liter tejet ajándékba, a következő feltételekkel:

- Minden hajnalban pontban 5-kor át kell venned a napi adag felét. Mondom, MINDEN reggel. Vasárnap is. Akkor is, ha előző éjjel grillpartin voltál a barátoknál, és csak hajnali 3-kor értél haza. A második adagért este jöhetsz, mondjuk 7 körül. Éppen országos eső van? Hát, így jártál.

- Ha akár öt percet is késel, az eladónő ott fog várni a bolt bejáratánál, és sírva kiabál, hogy siess már, mert leszakad a polc a sok tej alatt, gyorsan vigyél el belőle!

- Tegyük fel, hogy időben érkezel, még jóval hajnali 5 előtt, mert sietsz. Az eladónő akkor is a boltajtóban toporog, de addig nem hajlandó neked kiadni a tejet, amíg meg nem kínálod egy finom szendviccsel, mert már nagyon éhes. A szendvicset ott fogja megenni az orrod előtt, szép komótosan, minden falatot kiélvezve, míg te türelmetlenül toporogsz, mert rohannod kell.

- Oké, végre bejutottál, ott matatsz a polcon. A boltoskisasszony váratlanul belenyal a füledbe, közben egyik gyereke a gatyádat rángatja, a másik pedig felmászik a hátadra, és onnan rágja a hajadat. Ha bármelyiküket orrba nyesed ezért, nem kapsz tejet, úgyhogy vágj jó képet a dologhoz!

- Légyszi, vásárlás közben énekelj! Nem muszáj, anélkül is kapsz tejet, de az eladónőnek olyan jólesik! Nem bírsz énekelni hajnali 5-kor? Na jó, dudorászhatsz is. Mindegy, mit. De azért ne a valkűrök lovaglását Wagnertől! Valami szép megnyugtató dallamot. „A csitári hegyek alatt” jó lesz. Tíz percen át, végtelenítve. Köszi!

- Lehetőleg mindig ugyanaz az ember jöjjön a családból a tejért. Igen, persze hogy ismeri a boltos a többi családtagot is, de nekik nem szívesen adja oda a tejet. Azért, mert. Csak. Más a szaguk, és kész.

Na, kell az ingyen tej?

...

Ha tetszett a tartalom, javaslom, hogy nézz körül a főoldalon. A statisztikákból úgy tűnik, hogy a hírdetések logikája miatt csak a bejegyzések egy része jut el egy-egy olvasóhoz, így bizonyosan találsz még olvasatlan tartalmakat! Jó szórakozást kívánok!

Ja, igen! Ne felejtkezz el feliratkozni a hírlevélre az különleges tartalmakért! (jobb fent, zöld gomb)

Sanyii

fotó: S. Hermann & F. Richter képe a Pixabay -en. Előző Következő