Vagány Ladás

Vagány Ladás

A szitáló eső után, nedves aszfalton a következő száz métert ide-oda csúszkáló seggel tette meg.

Sanyii.hu
Sanyii.hu
Humor Hétköznapok

hirdetés

Tegnap este jöttem haza, szépen csordogáltam az úton, bámultam Szolnok nem létező fényeit. Mentem át a világ legcsúnyább hídján, erre a semmiből mögém pattant egy Lada 1200. Nem az a rajos fajta, amiben hátul hatalmas testű, barna bőrű férfiak ültek, még nem is olyan régen, ha valakihez küldték őket pénzen vitatkozni. Hanem az a régi, egyszerű kis kerek lámpás, amiről az embernek egyből nosztalgikus gondolatai támadnak.
Egy olyan időszakra emlékezünk ilyenkor, amikor az extra nem légkondi, meg sávkövető automatika volt, de még nem is távolságtartó tempomat, hanem kalaptartón bólogató kutya, meg a visszapillantóra akasztott dobókocka, Wunderbaum illatosítóval és kikopott plüss kárpittal. Enyhe benzinszaggal és a csomagtartóba nem ok nélkül magával hordott szerszámkészlettel és alkatrész hegyekkel.

Ez a kocsi a legrégebbi, már hárombetűs rendszámok egyikét viselte, fehér fénye eredeti színben pompázott, hangját pedig jól hallhatóan Koppány kipufogóval emelték az élvezhető szintre. De! Csak néhány percig volt időm rácsodálkozni erre a szocializmust túlélő orosz vasra, ami formájával letűnt korok formavilágát idézve, valahogy belecseppent ebbe a végtelenül unalmas szolnoki éjszakába. A kocsi ugyanis bekattant.
Csattanó váltóval kúrta vissza valaki négyből kettőbe, felhördült a motor és szitáló farral vágódott ki mellém előzni. A szitáló eső után, nedves aszfalton a következő száz métert ide-oda csúszkáló seggel tette meg. Majd a derékszögű kanyar előtt az ügyes sofőr picit berántotta az elejét az árok felé, utána gyorsan vissza, így a kanyarba már gyakorlatilag keresztbe érkezett. Ilyen driftet, csak nagyon könnyű hátuljú kocsival, vagy nagyon erős motorral lehet csinálni. Az én korombéli férfiaknak könnybe lábad a szeme a gyönyörtől, ha ilyesmivel találkozik, mert mióta Czigány nem versenyzik, tán még a Raliban se sok ilyen van. Gyönyörű mutatvány volt. Picit én is ráléptem a gázra, így még éppen láttam, hogy a következő kanyart és az az utánit is ugyanezzel a lelkesedéssel vette be.
Pont a mi házunk elé érkezett meg.

Bevallom, akkor már kicsit azért zavart ez a felelőtlen közlekedés, minden tiszteletem ellenére. De arra gondoltam, a srác még biztos próbálgatja a szárnyait, apa vett neki egy Ladát, vagy ő saját maga gyűjtött rá, a nyári munkák alatt. Pont mellé sikerült leparkolnom, még gondoltam is rá, hogy ha reggel, amikor majd a szívatóval bajlódik, nehogy nekikoccanjon az én kocsimnak. Mondtam magamnak, azért megnézem ezt a huligánt magamnak, hátha hajnalra lesz a kocsimon egy karcolás, vagy rosszabb esetben hiányozni fog a fél hátulja. Erre átnézek a másik kocsiba, és egy erősen hetven-pluszos néni szedelőzködik ki a kormány mögül, tip-top kosztümben, meg egy számomra indokolatlannak tűnő, de kifejezetten versenyzéshez kifejlesztett ujjatlan kesztyűben.
Én meg csak néztem bambán, hogy vajon ez a törékeny asszony, hogy tudta a szervó nélküli kocsit így rakni az úton, oda-vissza?
Ő is rám nézett, majd elegánsan felém nyújtotta a középső ujját, ami azt hiszem ebben a helyzetben azt a nemzetközileg egyezményes jelet takarta, hogy: „Mi a faszt bámulsz, kopasz köcsög?”
Egy darabig enyhén megilletődve ücsörögtem még a kocsiban ő tovabillent azzal a járást segítő bevásárló kocsival, amit az öregek a stabilitást megőrzendő tolnak maguk előtt.
Igaz ő nem teljesen rendeltetésszerűen nyomta vele, mert olykor felugrott a hátuljára és métereket gurult így. Én meg arra gondoltam, hogy ha ez most nem kandi kamera, akkor bármit is esznek ezek a nyugdíjas klubban, uzsonna gyanánt... én is kérek belőle.

...

Amennyiben lehetőséged van rá, támogasd a munkámat a Patreon oldalamon, vagy vásárolj támogató bögrét! Kattints IDE!


hirdetés

Ha tetszett a tartalom, javaslom, hogy nézz körül a főoldalon. A statisztikákból úgy tűnik, hogy a hírdetések logikája miatt csak a bejegyzések egy része jut el egy-egy olvasóhoz, így bizonyosan találsz még olvasatlan tartalmakat! Jó szórakozást kívánok!
Ja, igen! Ne felejtkezz el feliratkozni a hírlevélre az különleges tartalmakért! (jobb fent, zöld gomb)
Sanyii

fotó: Michael Kauer képe a Pixabay -en.Előző Következő